El secret de la lluna Albert Arranyas

La descripció de l’espectre de l’autisme actual té clarament un biaix de gènere. Les nenes, noies i dones manifesten els símptomes de manera diferent: tenen les mateixes dificultats per entendre el món social que els nens, nois i homes, però poden ser més comunicatives, desenvolupar estratègies per estar socialment més adaptades i presentar uns interessos restringits més subtils. Entre aquestes estratègies destaca el camuflatge i l’emmascarament, que consisteix a imitar conductes dels altres per estar socialment més acceptades (Lai et al., 2015).

Era com un camaleó, era diferents personatges. Fins i tot cada dia podia canviar en funció de l’entorn”

Per tot això, tradicionalment han passat desapercebudes, amb un diagnòstic més tardà o amb un llarg recorregut d’altres diagnòstics previs, especialment en els casos amb capacitats cognitives preservades.

Vaig començar amb un diagnòstic de TDAH, després fòbia social, jo a més tinc hipersensibilitats… i quan em van dir autisme primer vaig dir: no pot ser, si soc una dona! Però després vaig veure que encaixava.”

L’esforç per viure adaptades a la societat molt sovint és a costa d’un gran patiment. Elles tenen més risc que la població general de tenir un altre trastorn psiquiàtric en algun moment de la seva vida, sobretot ansietat i depressió. Etapes vitals com l’adolescència o la maternitat, entre d’altres, són moments clau en què la seva salut mental trontollar.

Per tot això, la detecció precoç de nenes, noies i dones és essencial, a fi de poder donar-los el suport que necessiten i per acompanyar-les en el seu procés de desenvolupament. Ajudar-les a tenir més estratègies per entendre el seu propi món intern i el dels altres, però també legitimar les seves necessitats i la seva manera de ser és clau per empoderar-les.

Núria Farrés i Júlia Miralbell han realitzat una sessió clínica oberta parlant sobre l’autisme en femení a la Fundació Eulàlia Torras de Beà el passat 8 de febrer del 2022. La gravació de la sessió ja està disponible.