Cursos d’Especialització
A cada edició dels diferents cursos d’especialització han assistit un mínim de 30 professionals de diferents equips: estimulació primerenca, centres de salut mental infanto-juvenil i d’adults, centres educatius, centres de salut d’atenció primària, hospitals o llars d’infants, entre d’altres.
Si esteu interessats en algun d’aquests cursos ens ho podeu fer saber a formacio@carrilet.org.
Més abaix també trobareu les jornades d’especialització de Carrilet.
Llistat de formacions especialitzades
- Bases neuropsicològiques de l’aprenentatge en l’autisme
- Trastorn de l’Espetre Autista en adults
- TEA a l’aula: Compresió i abordatge educatiu
- Musicoteràpia i TEA: Trobades, creació i experiències compartides mitjançant la música
- La comunicació en infants amb TEA
- La intervenció precoç en els trastorns de l’espectre autista en els primers anys de vida
- Altres
- Abordatge corporal en persones amb TEA
- Seminaris d’introducció al TEA
- Aplicació de la psicoteràpia de grups amb infants i adolescents amb TEA. Tècnica i supervisió.
- Supervisió de treball terapèutic i educatiu amb infants i adolescents amb TEA.
- Seminari de Supervisió: Teràpia psicomotriu amb infants amb TEA
- La detecció dels signes d’alarma de l’Espectre Autista durant els primers anys de vida
Bases neuropsicològiques de l’aprenentatge en l’autisme
Aquest és un curs presencial de formació especialitzada aprofundeix en els coneixements sobre “BASES NEUROPSICOLÒGIQUES DE L’APRENENTATGE EN L’AUTISME”.
En aquest curs s’entendran, des del punt de vista de les neurociències i la psicologia educativa, quin és el funcionament mental i cognitiu dels infants amb autisme i com aquest es manifesta en els seus aprenentatges. També es presenten diferents experiències (d’aula, d’avaluació, d’intervenció…) per mirar, des de la perspectiva neuropsicològica, quins objectius i quines estratègies estem treballant.
És un curs teoricopràctic on es combinen les exposicions teòriques, la visualització de vídeos i la presentació de vinyetes clíniques amb activitats d’aprenentatge cooperatiu. Està adreçat a: Mestres, psicòlegs, neuropsicòlegs, pedagogs, educadors, psiquiatres…, i tots els professionals de l’educació i la salut mental que estiguin interessats en l’aprenentatge dels infants amb TEA.
Aquesta formació de 15 hores va a càrrec de:
- Alba Calvo Francitorra: Psicòloga del servei de tractaments i mestra del Centre Educatiu i Terapèutic Carrilet.
- Júlia Ballester Plané: Doctora en neuropsicologia. Membre de l’equip de Diagnòstic del Centre Carrilet. Investigadora de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona.
- Júlia Miralbell Blanch: Doctora en neuropsicologia. Coordinadora de l’equip Diagnòstic de Carrilet. Professora del Departament de Psicologia Clínica i Psicobiologia de la Universitat de Barcelona.
Abordatge corporal en persones amb TEA

Aquest és un curs presencial de formació especialitzada sobre l’abordatge corporal en persones amb Trastorn de l’Espectre Autista, TEA, adreçat a psicòlegs, psicomotricistes, psicoterapeutes i professionals interessats en la intervenció amb infants i adolescents amb TEA.
A partir de dinàmiques d’experiència corporal i el visionat d’imatges, s’anirà construint el marc teòric que possibilitarà comprendre i acompanyar des de l’abordatge corporal a persones amb Trastorn de l’Espectre Autista.
Amb aquest curs d’especialització, s’aprofundirà en la intervenció i el tractament d’infants amb TEA des d’una perspectiva de cos. Partint del funcionament mental primari i del procés de diferenciació, farem un recorregut ampli i profund del funcionament mental autista i la construcció de la identitat corporal.
Anirem desgranant les implicacions en l’àmbit corporal de totes les angoixes i maniobres que presenten els infants amb trastorn de l’espectre autista durant aquest procés i la seva implicació en el tractament.
El curs d’especialització sobre l’abordatge corporal en persones amb TEA va a càrrec de:
- Àngels Morral: Terapeuta psicomotriu. Centre de Diagnòstic i Tractaments Carrilet. Centre Cor de Calella. Col·laboradora a les formacions de l’Associació per a l’Expressió i la Comunicació (AEC) i a la Universitat Ramon Llull (URL) de Barcelona.
- Marina Mestres: Psicòloga i fisioterapeuta. Coordinadora del Centre de Recerca i Formació Carrilet. Espai Essen Lleida. Professora associada de la Universitat de Lleida (UdL).
Amb la col·laboració de:
- Carolina Alejos (dansa moviment terapeuta) i
- Pol Albiñana (psicomotricista) del Centre de Diagnòstic i Tractaments Carrilet.
Trastorn de l’espectre autista en adults
A la clínica d’adults cada vegada arriben més casos amb un diagnòstic de TEA o amb dificultats relacionades, que cal entendre i saber acompanyar.
A partir de la comprensió del funcionament mental de les persones amb TEA i de les manifestacions clíniques en les diferents etapes del desenvolupament, s’ajuda a valorar el diagnòstic diferencial, a familiaritzar-se amb les eines més usades de detecció en l’etapa adulta i a pensar en la intervenció psicològica i psiquiàtrica.
Aquest curs que combina la teoria i pràctica va a càrrec de:
- Marina Mestres: Psicòloga sanitària i fisioterapeuta. Coordinadora del centre de recerca i formació Carrilet. Espai Essen Lleida. Professora associada de la Universitat de Lleida (UdL).
- Mònica Recio: Psicòloga sanitària, mestra d’educació especial, Màster en Artteràpia. Terapeuta al Centre de Tractaments Carrilet i a l’Espai terapèutic Desenreda’t, Canet.
- Tali Vaimberg: Psiquiatra i psicoterapeuta de Carrilet i GRUP. Professora associada a la IL3 Universitat de Barcelona (UB).
Aquest curs va dirigit a psicòlegs, psiquiatres, treballadors socials, … i tots els professionals de la salut mental que treballen amb adults amb TEA
Seminaris d’introducció al TEA

El Centre Educatiu i Terapèutic Carrilet té preparades unes jornades d’introducció a la comprensió del Trastorn de l’Espectre Autista, TEA, i la pràctica en aspectes claus com l’escolarització o el desenvolupament de la comunicació. Aquests seminaris estan adreçats a mestres, estudiants de grau i màster (psicologia, integració social…) i de cicles formatius, educadors, monitors, i en general qualsevol professional interessat a conèixer el món de l’autisme.
Aquests seminaris d’introducció al TEA estan pensats per donar eines de comprensió i alhora estratègies pràctiques a professionals i estudiants que s’apropen per primera vegada al món dels autismes.
Aspectes que es tracten en aquests seminaris:
- Què és el TEA? Una comprensió del funcionament mental i simptomatologia des de la clínica i les neurociències. A càrrec de Júlia Miralbell (neuropsicòloga)
- L’infant amb TEA a l’escola. Des de la compresió i la pràctica, què cal tenir en compte a l’hora de programar la nostra intervenció tant a l’aula com als espais de lleure. A càrrec de Núria Monreal (mestra i psicòloga)
- Comunicació i TEA. Aquestes sessions estaven orientades a comprendre les dificultats en la relació, comunicació i llenguatge dels infants amb TEA i plantejar estratègies per treballar-les. A càrrec de Sònia González (logopeda i mestra).
TEA a l’aula: Compresió i abordatge educatiu
La incidència de l’autisme a la població ha augmentat considerablement, amb la qual cosa cada vegada són més els docents que tenen infants a les seves aules amb aquest diagnòstic.
Poden ser infants amb perfils de relació, comunicació i estil d’aprenentatge molt diversos. L’objectiu del curs ha estat dotar als mestres de les eines per comprendre el funcionament mental dels infants amb TEA, condició indispensable per, entre d’altres, poder programar una bona intervenció o organitzar el temps i els espais de l’aula i del centre educatiu.
Les docents:
- Núria Monreal del Castillo: Mestra, psicòloga i especialista en escenoteràpia del Centre Educatiu i Terapèutic Carrilet.
- Elisabet Sánchez Caroz: Pedagoga, mestra i musicoterapeuta del Centre Educatiu i Terapèutic Carrilet.
Aplicació de la psicoteràpia de grups amb infants i adolescents amb TEA. Tècnica i supervisió

Hi ha poca literatura entorn a la psicoteràpia psicoanalítica de grups amb pacients TEA, però la realitat és que aquests infants, com tots, viuen i es desenvolupen en grup. Malgrat les capacitats preservades de molts ells, formar part d’un entorn social que no comprenen, els genera patiment i desconcert. Com ajudar-los a comprendre els estats mentals interns dels altres?
Dins l’espectre també hi ha nens que no tenen intencionalitat comunicativa, ni tant sols consciència de l’altre com a ésser diferenciat amb ment pròpia. Com es podria entendre l’espai grupal per aquests nens? Seria un indicació a tenir en compte? Com seria la tècnica grupal en aquest cas?
El curs ha permès reflexionar entorn a totes aquestes preguntes i fer propostes d’aplicació de la psicoteràpia grupal de persones amb TEA en funció de l’edat i capacitats d’aquests. Al llarg del curs de 15 hores, es supervisen grups que els participants del seminari estaven duent a terme.
La docent del curs:
- Núria Farrés Martí: Psicòloga i psicoterapeuta del Centre Carrilet. Coordinadora clínica del centre de Tractaments Carrilet. Mestra educació especial. Membre Associat ACPP.
Musicoteràpia i TEA: Trobades, creació i experiències compartides mitjançant la música
La música és un llenguatge comú a tots, que constitueix una de les formes més universals de comunicació entre els éssers humans.
En aquests curs ens hem apropat a la possibilitat d’utilitzar la música, i el so en general, com un facilitador de la relació i la comunicació amb els infants amb TEA. Ho hem fet a través de veure vídeos d’experiències reals, però també a partir de la reflexió personal i l’experimentació. Ha estat tota una experiència individual i grupal!
Hem posat al infant amb TEA al centre de les nostres reflexions i l’hem fet sonar, donant direcció i intenció comunicativa a tots els seus moviments i gestos, per arribar plegats a una comunicació autèntica, partint sempre del que el infant és i ens porta.
- Patxi del Campo: Musicoterapeuta y director del Instituto Música, Arte y Proceso de Vitoria-Gasteiz.
- Sheila Pereiro: Musicoterapeuta del Instituto Música, Arte y Proceso de Vitoria-Gasteiz i de la Asociación Autismo Araba.
Supervisió de treball terapèutic i educatiu amb infants i adolescents amb TEA

Aquest seminari de Supervisió del treball terapèutic i educatiu amb nens i adolescents amb TEA és un espai de reflexió entorn a la intervenció amb els infants i adolescents amb TEA. Pretén ajudar a entendre les dificultats de la pràctica i les possibilitats en la intervenció, basant-nos en els coneixements existents sobre el funcionament mental de l’autisme, des de la visió psicodinàmica.
Es parteix de les experiències que aporten els membres del grup en relació a casos que els preocupen o inquieten. Les sessions són dinàmiques i vivencials, lligant els aspectes pràctics amb els teòrics.
La docent del seminari és:
- Mònica Recio: Psicòloga, artterapeuta i mestra d’educació especial.
La comunicació en infants amb TEA
Els infants amb presenten trastorns en la relació, la comunicació i el llenguatge. Al curs s’analitzen les dificultats que presenten aquests infants i s’han donat estrategies per poder pensar activitats per treballar aquests aspectes.
Les docents del curs han estat:
- Sònia González: Diplomada en Magisteri Educació Especial i Màster en Logopèdia. Logopeda i directora del Centre Educatiu i Terapèutic CARRILET.
- Paloma Muñoz: Diplomada en Magisteri i en Logopèdia. Postgrau en TEA. Màster en Neuro-rehabilitació i Estimulació Cognitiva. Logopeda en el Servei de Tractaments CARRILET.
- Fernanda Pallàs: Llicenciada en Pedagogia Terapèutica i Postgrau en Logopèdia. Logopeda del Centre Educatiu i Terapèutic CARRILET i del centre Alba.
Seminari de Supervisió: Teràpia psicomotriu amb infants amb TEA

A través de la comprensió del funcionament mental primari i del funcionament del TEA, s’ha reflexionat sobre les intervencions basades en la Psicomotricitat psicodinàmica.
Les sessions han constat d’una part teòrico-reflexiva, partint de la lectura prèvia d’un article, i d’una segona part de supervisió de casos.
La docent del seminari ha estat Àngels Morral: Psicomotricista i terapeuta de CARRILET.
La intervenció precoç en els trastorns de l’espectre autista en els primers anys de vida
Sabem que una intervenció precoç en els primers anys de vida és molt important pel desenvolupament futur dels infants. Detectar els signes precoços d’autisme ens permetrà oferir aquesta intervenció el més aviat possible per tal de poder remetre o disminuir les senyals d’alarma i canviar aspectes de l’estil relacional dels pares.
El curs ofereix en 15 hores, una mirada des de la clínica i les neurociències. S’han presentat diferents models terapèutics i tipus d’intervencions pares–nens específics per a infants amb TEA en els primers anys de vida. El mòdul ha combinat explicacions teòriques amb la presentació d’investigacions recents, vídeos amb suport il·lustratiu i material clínic.
Les docents del curs han estat:
- Marina Mestres Martorell. Psicòloga i fisioterapeuta. Coordinadora del Centre de Formació i Recerca CARRILET. Formació en Parent-Infant Psychotherapy, Londres.
- Lourdes Busquets Ferre. Psicoterapeuta acreditada per la EFPA i delegada europea de nens i adolescents EFPP. Cdiap-Equip 40. Formació en Parent-Infant Psychotherapy, Londres.
- Dra. Júlia Miralbell Blanch. Neuropsicòloga. Centre de Formació i Recerca CARRILET. Departament de psiquiatria i psicobiologia de la Universitat de Barcelona.
La detecció dels signes d’alarma de l’Espectre Autista durant els primers anys de vida

Les senyals d’alarma pròpies del TEA es poden detectar durant els primers mesos de vida. Una detecció precoç facilita una intervenció exitosa. A través de la comprensió de les etapes del desenvolupament pròpies d’una evolució normal i del funcionament mental de la persona amb TEA, s’han explicat quines són les senyals d’alarma a les que cal estar atent.
El mòdul ha combinat la introducció i descripció dels signes d’alarma, la presentació de investigacions recents i de material clínic i la utilització de vídeos de casos reals com a material il·lustratiu. S’ha facilitat un dossier amb el material presentat, bibliografia i webs de interès.
Curs d’especialització en autisme de 15 hores realitzat en dues sessions.
Les docents del curs han estat:
- Marina Mestres Martorell. Psicòloga i fisioterapeuta. Coordinadora del Centre de Formació i Recerca CARRILET. Formació en Parent-Infant Psychotherapy, Londres.
- Lourdes Busquets Ferre. Psicoterapeuta acreditada per la EFPA i delegada europea de nens i adolescents EFPP. Cdiap-Equip 40. Formació en Parent-Infant Psychotherapy, Londres.
- Dra. Júlia Miralbell Blanch. Neuropsicòloga. Centre de Formació i Recerca CARRILET. Departament de psiquiatria i psicobiologia de la Universitat de Barcelona.
Altres
- Seminari CARRILET- SEP (Institut de Psicoanàlisi de Barcelona).
“APROFUNDIMENT EN LA PSICOTERÀPIA PSICODINÀMICA DE NENS AMB TEA”
- Seminari CARRILET-SEP (Institut de Psicoanàlisi de Barcelona).
“COMPRENSIÓ DEL FUNCIONAMENT MENTAL AUTISTA: ABORDATGES TERAPÈUTICS I EDUCATIUS”
- Curs d’extensió universitària a Blanquerna.
“L’ESPECTRE AUTISTA: COMPRENSIÓ, DIAGNÒSTIC I ABORDATGE EDUCATIU I TERAPÈUTIC”
Jornades d’especialització
La intencionalitat dels Infants com a Origen del Significat Compartit és el primer seminari en línia internacional organitzat des de Carrilet. Neix amb la voluntat de ser el primer seminari web d’un cicle que hem anomenat “Construint ponts per l’autisme”, en el qual convidarem a professionals d’arreu del món que treballen entorn al Trastorn de l’Espectre Autista. L’objectiu és donar a conèixer treballs pioners sobre l’autisme de la mà dels seus autors, per poder-hi reflexionar plegats i establir-hi enllaços amb la clínica.
Aquestes trobades es podran seguir en català, castellà i anglès.
En aquesta primera ocasió vam convidar al Dr. Jonathan Delafield-Butt, professor de neurodesenvolupament infantil i autisme (Universtitat Strathclyde Glasgow, United Kingdom). Fa anys que seguim els seus treballs sobre com les alteracions en el desenvolupament motor podrien estar a la base de les dificultats de comunicació i interacció social pròpies de l’autisme. Les seves teories suposen un repte en el treball amb les persones amb TEA, especialment des de l’abordatge corporal, i també en la seva detecció precoç, ja que ens parlen de quina manera les experiències motrius primerenques i compartides possibiliten el desenvolupament psicològic dels infants i la construcció de significats compartits amb els altres.



Si voleu rebre informació sobre les activitats formatives organitzades des de Carrilet,
subscriviu-vos al nostre butlletí de formació