El Centre Carrilet fou creat l’any 1974 per un grup de professionals preocupats per la manca d’atenció als infants amb Trastorn de l’Espectre Autista i al seu entorn familiar, dins l’àmbit pedagògic, psicològic-psiquiàtric i social. Entre aquests professionals estaven la Dra. Llúcia Viloca, la Pilar Sarrias i en Joan M. Costa. Molt aviat es van incorporar al projecte la Dra. Victòria Subirana, Balbina Alcácer, Rosa M. Vicente, Javier Blecua i Jordi Tudela.
Si bé es va crear al Maresme, aviat es va traslladar a Barcelona i des de 1985 va ubicar la seva seu al barri d’Horta.
Des de la creació de la cooperativa de treball associat i sense afany de lucre “Centre Especial Carrilet, SCCL” s’ha procurat anar augmentant els serveis per tal d’adaptar-nos a les noves necessitats socials i poder ajudar a millorar les condicions de vida, salut i educació de les persones amb TEA i també dels seus familiars.
Moments de la història de Carrilet
- Trasllat a la ciutat de Barcelona a la carretera de la Rabassada 75 i primera subvenció del SEREM (Imserso) com a centre terapèutic.
- Primera subvenció com a centre específic amb finalitats educatives, terapèutiques i socials per part de l’Ajuntament de Barcelona.
Es publica el projecte de Carrilet a la revista del SEREM (Imserso).
- Ens conviden a presentar una ponència en el primer Congrés Internacional d’Autisme a Espanya, a Madrid.
- Canvi de fórmula jurídica, conversió en cooperativa de professionals sense afany de lucre.
- Primera autorització del Ministerio de Educación y Ciencia del funcionament de Carrilet com a centre no estatal d’educació especial. Finançament dels departaments d’Educació i Afers Socials de la Generalitat restaurada.
Autorització definitiva del Ministerio de Educación y Ciencia.
Participació com a docents en els primers cursos de formació per terapeutes d’autisme i psicosi infantils organitzats per ACTTAPI (Associació Catalana de Tècnics i Terapeutes de l’Autisme i les Psicosis) fundada l’any 1983.
Compra de la seu actual al carrer Campoamor 5 de Barcelona per part de la cooperativa amb l’ajuda de l’ICAS (Institut Català d’Afers Socials).
Participació de la Dra. Llúcia Viloca, fundadora de Carrilet, en la Comissió de Planificació de la Psiquiatria Infantil de Catalunya. Pla de Salut Mental de la Generalitat de Catalunya.
Inici de formacions i assessoraments al centre CERE “El Margalló” de Vilanova i la Geltrú: un dels primers centres Educatius de Règim Especial i centre Pilot d’Integració.
- Primer conveni amb el Departament de Sanitat, autoritzant el funcionament del Centre Especial Carrilet SCCl com a “servei sanitari extrahospitalari destinat a prestar suport de salut mental a nens autistes i psicòtics dins l’àmbit escolar”
- Inici de formació i assessorament a escoles públiques ordinàries i d’Educació Especial: Pompeu Fabra (Sant Adrià); EE Josep Sol (Santa Coloma); EE Garbí (Tarragona); EE L’Estel (L’Hospitalet)….
Inici de les col·laboracions amb els postgraus i màsters de la Universitat de Barcelona, que posteriorment ha portat a col·laborar amb moltes altres universitats: Universitat Ramon Llull – Blanquerna, Universitat de Vic, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat de Girona o Universitat Internacional de Catalunya.
- Lloguer del local al carrer Salses per ubicar el que passarà a dir-se Centre de Tractaments Carrilet
- Inici de les primeres Jornades de formació de Carrilet i de la sistematització de l’oferta formativa per a professionals, que ens ha portat a formar 950 professionals l’any 2018.
Construcció del local d’Horta 132 per ubicar el Centre de Tractaments, Diagnòstic, Recerca i Formació Carrilet, amb l’ajuda econòmica de l’ONCE i l’Ajuntament de Barcelona.
- Reedició del llibre “El niño autista: Detección, evolución y tratamiento” de la fundadora de Carrilet, Llúcia Viloca, sota el segell Col·leccions Carrilet.
- Publicació del llibre “Comprensión y abordaje educativo y terapéutico del TEA” amb l’editorial Horsori.
Premi d’investigació de Pearson Clinical – Psicofundació amb el treball titulat “La escala Weschler no verbal (WNV) para la evaluación cognitiva en Trastorno del Espectro Autista (TEA)”.
Premi d’Investigació en Salut Mental Infantil i Juvenil convocat per la Revista de Psicopatología y Salud Mental del niño y del adolescente i patrocinat per l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat amb el treball titulat: “Ús de la imitació en psicoteràpia psicoanalítica amb un nen amb trastorn de l’espectre autista greu: efectes de la interacció social recíproca”.
Inici del funcionament de la unitat de Diagnòstic Públic, amb l’ampliació del conveni amb el Servei Català de la Salut amb el Programa de valoració d’autisme i psicosi infantil.
Premi Barcelona Innovació Educativa de l’Ajuntament de Barcelona, per la nostra aportació al llarg dels anys en l’educació d’infants amb autisme.
L’any de la COVID-19, tot l’equip de Carrilet es va focalitzar en l’elaboració de documents-guia “Carrilet a Casa” per donar suport a nens, adolescents i adults amb TEA així com a les seves famílies per ajudar-los a fer front a la nova situació de confinament que vam viure.
Aquest mateix any, la Societat Espanyola de Psicoanàlisi concedeix el Premi Júlia Coromines a Núria Farrés Martí, directora clínica i presidenta de la cooperativa Carrilet, i a l’equip de recerca Carrilet liderat per la Marina Mestres, pel treball “Psicoteràpia de grup amb infants amb TEA: proposta d’ampliació de l’esquema psicopedagògic de Júlia Coromines”.
A finals d’any, presentem la nostra nova pàgina web.
El 13 de maig de 2022, vam organitzar el primer seminari internacional de Carrilet, en línia. Inciem un cicle anomenat “Construint ponts per l’autisme”, en el qual es conviden a professionals d’arreu del món que treballen entorn al Trastorn de l’Espectre Autista. L’objectiu és donar a conèixer treballs pioners sobre l’autisme de la mà dels seus autors, per poder-hi reflexionar plegats i establir-hi enllaços amb la clínica.
Aquest primer seminari tractava sobre La intencionalitat dels Infants com a Origen del Significat Compartit amb el Dr. Jonathan Delafield-Butt, professor de neurodesenvolupament infantil i autisme (Universtitat Strathclyde Glasgow, United Kingdom).
El 14 de desembre de 2023, per primera vegada, un conseller de la Generalitat de Catalunya visita el Centre Educatiu i Terapèutic Carrilet. Va ser un plaer rebre la visita de la consellera d’Educació Anna Simó. Va venir acompanyada de Laia Asso, directora general d’Educació Inclusiva; de M. José Cesena, responsable de l’Àrea d’Inclusiva del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB); de Pere Masó, delegat d’Educació a Barcelona i de l’inspector del centre, Jaume Miró. També ens va acompanyar a la visita Taryn Argüelles, presidenta de l’AFA de Carrilet.
La trobada ens va permetre mostrar-los el nostre projecte i els diferents serveis de la cooperativa, alhora que obrir un diàleg entorn del repte de l’educació inclusiva a Catalunya. Podeu llegir la notícia
Celebrem els 50 anys de Carrilet amb una jornada d’especialització “Trajectòria i trajectòries: 50 anys d’evolució de l’autisme. Estudis, reflexions i experiències al llarg del cicle vital” a l’Auditori de l’ONCE a Barcelona. Ens van acompanyar 300 professionals de la psiquiatria, psicologia, educació, psicomotricitats… de diferents institucions, públiques i privades per escoltar al Dr. Lasa, la Dra. Lord, la Dra. Viloca i una representació de professionals de la nostra cooperativa.
A Carrilet innovem per adaptar-nos a les noves necessitats socials i millorar les condicions de vida, salut i educació de les persones amb TEA i les seves famílies.

