CARRILET fa un balanç positiu del 2020 que, tot i la pandèmia, va mantenir l’activitat terapèutica i educativa a distància

Barcelona, 31 de març de 2021. S’aproxima una data assenyalada el Dia Internacional de Conscienciació de l’Autisme i CARRILET presenta el balanç de la seva activitat del 2020, un any en el qual han canviat totes les activitats de totes les persones. Tot i el confinament, Núria Farrés, presidenta de la cooperativa, destaca que “tot l’equip de CARRILET es va bolcar en pensar i dissenyar noves formes d’accedir a nens que per la mateixa patologia ja busquen un aïllament del món que els envolta”. Amb aquest esperit i la responsabilitat de ser un centre de referència específica i especialitzada en el Trastorn de l’Espectre Autista, TEA, van elaborar documents sobre temes referents al TEA en situació de confinament per a l’adolescència, l’edat adulta i els infants.

Aquests 15 documents contenien recursos pedagògics, terapèutics i lúdics per acompanyar des de la distància a les famílies dels infants i joves amb TEA. Van ser distribuïts a través de la pàgina web, de les xarxes socials i compartits per i amb companys de la professió.COVID-19: Carrilet A CASA

Així mateix, es va mantenir sempre que era possible contacte amb l’infant i les seves famílies per part dels professionals del centre Educatiu i Terapèutic i del centre de Diagnòstic i Tractaments.

Les dades d’aquesta activitat durant el confinament:

  • 213 infants i adolescents i les seves famílies atesos
  • 522 trucades de seguiment psicològic i psiquiàtric amb les famílies de l’escola i 220 videotrucades amb els alumnes;
  • 388 videoconferències i/o trucades de tractament individual o grupal
  • 396 vídeos personalitzats
  • 150 activitats enviades
  • 46 reunions final de curs amb famílies, referents clínics i professionals d’atenció directa del centre
  • 281 coordinacions i reunions internes
  • 36 famílies ateses per demanda de plaça pel curs vinent
  • 112 coordinacions amb professionals externs (EAP, CSMIJs, escoles, serveis socials, inspecció, Consorci d’Educació…)

El 2020 no només va ser confinament

Malgrat el canvi dràstic en les pautes de convivència, tan aviat va ser possible CARRILET va recuperar la seva activitat terapèutica presencial i de recerca i, a partir de setembre, va tornar a obrir el centre educatiu. El balanç de 2020 de CARRILET també passa per:

  • L’atenció, en qualsevol dels seus serveis, a 403 infants i adolescents amb TEA de Catalunya i les seves famílies.
  • 253 persones amb TEA o altres trastorns de la infància, especialment infants i adolescents entre els 2 i els 18 anys, han rebut un tractament.
  • 124 infants i adolescents amb autisme o altres condicions de la infància i també adults, van realitzar un procés diagnòstic.
  • 725 professionals han rebut per part de CARRILET formació entorn dels TEA, malgrat l’aturada inicial durant els mesos de confinament total i les restriccions posteriors.
  • 41 infants entre 3 i 12 anys escolaritzats a finals del 2020 a CARRILET de forma exclusiva o compartida amb centres ordinaris, amb una atenció educativa, psicològica i psiquiàtrica intensiva i continuada
Els entrebancs de 2020 han estat un revulsiu que ens fa més forts per seguir lluitant al costat de les persones amb TEA i les seves famílies.
Núria Farrés

Per ampliar informació podeu descarregar-vos la memòria d’activitats de 2020 de CARRILET seguint aquest enllaç.

Evolució dades 2017-2020

Els reptes del 2021, millorar i acompanyar l’alta demanda dels serveis de CARRILET

La incidència de l’autisme a la població ha augmentat considerablement, segons tots els estudis. La detecció i la intervenció especialitzada és clau pel desenvolupament dels infants i joves amb TEA i les seves famílies. I aquest any 2021, l’activitat de CARRILET ha començat amb molta força.

En el vessant terapèutic de CARRILET s’ha detectat un increment molt significatiu de la demanda de visites per a primers diagnòstics, siguin públics o privats. Així, durant el primer trimestre de 2021 s’està treballant amb 100 diagnòstics respecte dels 124 de tot l’any 2020 o els 152 de 2019.

En el vessant educatiu, CARRILET ja ha acompanyat a 25 famílies derivades dels Equips d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica (EAPs) de referència, en el procés de tria d’escolarització pels seus fills.

A cavall del vessant educatiu i de recerca de CARRILET, s’està implementant el projecte ARSISAM d’avaluació sistemàtica de resultats dels diferents serveis de la cooperativa i l’avaluació de la satisfacció de les famílies de l’escola.

En l’àmbit formatiu, CARRILET obre el nou front de seminaris web per a tots els professionals i futurs professionals de pedagogia, docència, monitors, etc. I també inicia un projecte d’internacionalització de la formació . Una experiència que serà visible durant el darrer trimestre de l’any ,però en el qual ja s’està treballant per portar a Catalunya ponents internacionals experts en autisme.

En àmbit més intern de la cooperativa de CARRILET, s’ha iniciat un procés d’actualització de l’organització societària de la cooperativa per millorar el treball dels diferents equips de CARRILET i millorar les formes d’atenció a les persones amb TEA i les seves famílies

Durant aquest 2021 s’haurà d’intensificar la resposta de l’equip de CARRILET.

La pandèmia ha desestabilitzat situacions econòmiques, socials, de salut i salut mental de moltes persones. Però aquesta situació incideix especialment les persones amb TEA i les seves famílies que, en alguns casos, ja estaven en un equilibri fràgil. La necessitat d’una xarxa de suport, d’educació personalitzada i de recursos econòmics i socials són ara encara més indispensables que mai.

Des de CARRILET continuaran estant atents per acompanyar aquests processos complexos, per diversificar i adaptar la seva intervenció allà on sigui necessari. Per això estem obrint un debat de reflexió sobre les necessitats de les persones, especialment els infants i joves, sobre les estratègies de l’equip compartides i recuperar projectes que havien quedat aparcats per la por i les mesures obligatòries.