Descripció del projecte

El rendiment cognitiu dels infants amb TEA és un dels principals factors implicats en el rendiment escolar i en la seva adaptació a l’entorn. També s’ha relacionat amb la severitat de la simptomatologia clínica i s’ha emprat com a mesura de valoració del progrés i desenvolupament dels infants, així com pel diagnòstic diferencial amb altres patologies (Morral et al., 2012; Peeters et al., 2008).

No obstant l’avaluació cognitiva dels infants amb TEA segueix essent un repte pel professional de la psicologia. Les dificultats de llenguatge, de simbolització, la necessitat de més temps per comprendre i respondre a la demanda de l’avaluador, així com aspectes emocionals com la baixa tolerància a la frustració influeixen de manera significativa al rendiment a les proves (Peeters et al., 2008; Viloca et al., 2012)

A Carrilet estem desenvolupant aquesta línia d’investigació amb múltiples objectius:

  • aprofundir en el coneixement del perfil neuropsicològic des nens amb TEA;
  • seleccionar i desenvolupar proves diagnòstiques;
  • desenvolupar mètodes d’interpretació dels resultats tenint en compte les característiques de la patologia.

A finals del 2012 es va iniciar un estudi per comparar dues escales de mesura d’intel·ligència, Wheschler No Verbal i WISC-IV, en una mostra de 6 nens entre 6 i 11 anys amb diagnòstic de TEA escolaritzats a Carrilet, i els corresponents nens control sense cap diagnòstic i escolaritzats en centres ordinaris. Al llarg del 2013 es va realitzar la publicació i difusió dels resultats obtinguts i es va consolidar el treball, una línia de recerca a Carrilet centrada en l’avaluació cognitiva dels nens amb TEA. Els resultats obtinguts mostraven que els nens amb TEA presenten un rendiment cognitiu molt variable i, entenent les peculiaritats del diagnòstic, s’observa una dificultat per obtenir un QI que s’ajusti a la realitat de les seves capacitats i s’emfatitza la importància de tenir en compte les característiques del seu funcionament mental per interpretar de forma correcta els resultats obtinguts als tests, aquest estudi va rebre el primer premi de la edició del Premi Pearson-Psicofundació per estudis d’investigació. A més, el treball realitzat s’ha difós en diversos congressos i seminaris de formació, en concret:

  • Castelló C, Miralbell J, Mestres M, Sánchez E, Arias-Pujol E. Challenges in the IQ assessment of ASD. European Congress of Psychological Assessment. Juliol 2013
  • Castelló C, Miralbell J, Mestres M, Sánchez E, Alcàcer B, Viloca LL, Arias-Pujol E. The Wechsler NonVerbal Scale as a global intelligence assessment tool in the autism spectrum disorder. 62a Jornada de primavera de la Societat Catalana de Neuropsicologia. Barcelona. Juny 2013

Aquest treball va ser l’inici d’una revisió teòrica i un treball de reflexió grupal per seleccionar els tests i procediments més adequats per aquesta població. L’any 2015, i dins del pla d’avaluació funcional dels nens escolaritzats a Carrilet es va iniciar una recollida sistemàtica de dades que amplia els resultats d’aquest estudi.