Aquesta setmana passada, bona part de l’equip del Centre Educatiu i Terapèutic Carrilet ha participat en les III Jornades Internacionals EDAI 2022, sobre Autisme, Neurodesenvolupament i Salut Mental. La formació continuada del nostre equip és vital per continuar innovant i millorant constantment en els serveis que oferim a persones, especialment infants, amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i a les seves famílies. Tant sigui a l’escola, al centre de diagnòstic i tractaments com en la recerca i formació a professionals.

Aquest tipus d’esdeveniments permeten aprendre d’altres professionals i compartir experiències i visions de la recerca que desenvolupem. També permeten descobrir que aquells treballs d’altres professionals que seguim, són també una referència per a altres investigadors. Això és el que ens va passar quan escoltant la magnífica ponència d’obertura del congrés del Dr. Filippo Muratori sobre els senyals d’alarma motrius de TEA, aquest va mencionar els treballs del Dr. Delafield-Butt, amb el qual compartirem una sessió del cicle: “Construint ponts per l’Autisme” del pròxim 13 de maig

Segon premi del concurs de pòsters: COS I TEA

Retornant a compartir. Aquest és bàsicament l’objectiu de presentar un pòster en un esdeveniment científic. Poder explicar el teu punt de vista i el teu treball de recerca o descobriment. En el nostre cas, l’equip de Carrilet format per Lourdes Busquets, Marina Mestres, Julia Miralbell i Àngels Morral van presentar un resum del treball sobre COS I AUTISME: SENYALS D’ALERTA EN EL PRIMER ANY DE VIDA que s’ha realitzat al centre de formació i recerca

Aquest treball ha rebut un reconeixement molt important per a totes nosaltres. Ens van guardonar amb el segon premi del concurs de pòsters de les Jornades internacionals Edai 2022. Aquest premi es va decidir entre el comitè científic, format per persones que treballen des de l’abordatge corporal (terapeuta ocupacional i fisioterapeuta) i el públic assistent a les jornades. Estem molt agraïdes per haver-nos permès exposar breument el treball en les mateixes jornades i així poder-ne fer difusió.

Cos i autisme: senyals d’alerta en el primer any de vida

Per fer una síntesi d’aquesta recerca que hem desenvolupat a Carrilet, podem explicar-vos que teníem la idea de trobar els indicadors vinculats amb la motricitat i el trastorn de l’espectre autista durant el primer any de vida dels infants amb autisme.

La recerca es va dur a terme a partir de la revisió de la literatura científica i del visionat de vídeos domèstics retrospectius d’infants durant el seu primer any de vida, que posteriorment van ser diagnosticats de TEA, i que ens han cedit les famílies del centre.

Els resultats són quatre taules, dues pels primers sis mesos de vida i dues més fins a arribar a l’any, que permetran ajudar als professionals en la detecció precoç de l’autisme.