Tesis Doctoral Yazira Sparza Senyals alerta TEA

A Carrilet continuem impulsant la recerca en detecció i intervenció precoç en el Trastorn de l’Espectre Autista. Estem molt orgulloses d’aquells que ens acompanyen en el camí. En aquesta ocasió, hem contribuït en el procés de recerca que la Dra. Yadira Esparza Moreno ha realitzat per elaborar la seva tesi doctoral.

El passat 9 de febrer va defensar la seva tesis  a la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona. La tesi titulada “La intervención temprana como empoderamiento para las familias de niños/as que presentan señales de alarma del TEA y otros agentes implicados” ha estat codirigida pel Dr. Ignasi Puigdellivol, professió de Didàctica i Organització Educativa a la Universitat de Barcelona i la Julia Miralbell, neuropsicòloga i coordinadora de la Unitat de Diagnòstic i membre del Centre de Formació i Recerca Carrilet.

La tesi de la Dra. Esparza presenta la validació de l’escala de retraïment infantil ADBB (Guedeney et al. 2012), estima la prevalença d’aquesta condició en la població mexicana i proposa una intervenció basada en el diàleg entre famílies, equip educatiu i de pediatria.

Els resultats mostren una reducció molt significativa de la simptomatologia després del treball realitzat i emfatitzen la importància de l’acompanyament a infants i famílies amb senyals d’alarma d’autisme des dels primers anys de vida.

A Carrilet, des de fa molts anys impulsem la recerca específica en TEA. Aquests equips són imprescindibles per avançar i aprofundir en el coneixement i l’abordatge del trastorn de l’espectre autista. Els nostres professionals dirigeixen diversos projectes de recerca vinculats tant a l’Escola com al centre de Diagnòstic i de Tractaments i també col·laboren amb altres estudis liderats per altres entitats i institucions de referència. La tesi de la Dra. Esparza contribueix a ampliar aquest coneixement i millora del TEA.