Aquest any 2012 la Jornada d’Especialització Carrilet es va realitzar el passat 27 d’octubre a l’auditori de la Facultat de Blanquerna. Aquesta vegada les jornades van girar al voltant de les Neurones Mirall, el seu paper en el desenvolupament de l’infant i les implicacions que el seu coneixement pot tenir en diferents àmbits d’intervenció i en la comprensió dels Trastorns de l’Espectre Autista.
La jornada pretenia establir ponts entre la neurociència i les pràctiques clíniques i educatives, ja que entenem que podem retroalimentar-se les unes a les altres i aportar nous coneixements, que ens permetin millorar la qualitat de vida de les persones que tractem en les diferents institucions sanitàries i educatives en les que treballem.
La jornada va ser un èxit de convocatòria, ja que hi van assistir 370 professionals de 105 institucions diferents de la xarxa socio-sanitària i educativa de Catalunya.
Jornada Neurones Mirall 2013 (2) Jornada Neurones Mirall 2013 (3)
El Dr. Ramón Mª Nogués ens va endinsar de forma didàctica i engrescadora en el món de la neurologia relacionada amb les emocions i les relacions interpersonals; el Dr. Marco Iacoboni ens va explicar més en profunditat el paper de les neurones mirall en relació als Trastorns de l’Espectre Autista i en la videoconferència de la tarda va poder respondre els dubtes en relació a les neurones mirall generats al llarg de la jornada.
Jornada Neurones Mirall 2013 (4) Jornada Neurones Mirall 2013 (8)
També vem poder veure diferents aplicacions clíniques, per les que la descoberta de les neurones mirall pot tenir conseqüències directes, tant en la millora dels tractaments, com en la comprensió de les seves conseqüències.
L’Eulàlia Arias, l’Elena Fieschi i la Marina Mestres, membres de l’equip de recerca de Carrilet, ens van presentar el seu treball de recerca sobre els avantatges d’incloure la imitació sistemàtica i significativa en el setting psicoterapèutic amb infants amb autisme. Van presentar uns resultats preliminars del seu treball i van mostrar el sistema de categories observacionals que estan creant.
Jornada Neurones Mirall 2013 (5) Jornada Neurones Mirall 2013 (6)
A la tarda vem poder escoltar les experiències de Remei Tarragó i Maite Mañosa en relació a l’aplicació dels coneixements sobre neurones mirall en el camp dels infants prematurs i l’experiència de Patxi del Campo en relació a la importància dels processos de diàleg, la imitació i la creació compartida en els tractaments musicoterapèutics amb persones adultes amb TEA.
Jornada Neurones Mirall 2013 (7) En el marc d’aquesta jornada també vem aprofitar per fer un merescut homenatge a la Dra. Llúcia Viloca, psiquiatra i fundadora de Carrilet, per tota la seva trajectòria i dedicació, tant humana com professional, a la nostra entitat.
A la jornada també es va presentar el llibre “Comprensión y abordaje educativo y terapéutico del TEA” escrit per l’equip de Carrilet i publicat per l’editorial Horsori, que s’ha dedicat a la Dra. Viloca.